mandag 1. mars 2010

Rundstykker til frokost , lunsj og kvelds

Nå har jeg bakt, og det ble godt. Og det som er godt, må jeg selvfølgelig dele med dere...
Hva er vel bedre enn fersk bakst? Jeg har bakt to typer rundstykker som begge kan bakes med speltmel.

Bak i vei, og del med de du er glad i !

Frokostrundstykker med cottage cheese
Deigen er beregnet til 8 rundstykker, men det er ikke noe problem og doble den, eller flerdoble den. Bare husk å kjøpe inn nok cottage cheese. Jeg glemte meg, laget dobbel porsjon og 24 rundstykker. Lurte på hvorfor de ble så mye stekt.... Men gode ble de i alle fall. Neste gang skal jeg huske og telle... Du setter deigen om kvelden, om du ønsker ferske rundstykker til frokost, og om morgenen hvis det motsatte er ønskelig.

25g gjær
2 dl kald melk
1 dl cottage cheese
2 ss rapsolje
1,5 ts salt
6-7 dl siktet speltmel
(neste gang vil jeg tilsette 1 ss sukker. Tror det vil heve smaken mer)

Rør alt sammen. Del deigen i 8 emner og rull runde boller. Ha de på et bakepapir med kjøkkenhandkle over, og sett de kaldt 8-10 timer.
Sett ovnen på 225 grader. Pensle med 1 sammenvispet egg og strø over valmuefrø eller sesamfrø. Stek i midten av ovnen ca 20 min.
Oppskriften er fra Lom bakeri. Har du ikke vært der, har du gått glipp av noe...

Gulrotrundstykkker


Porsjonen er beregnet for 16 store rundstykker, men lett og doble. Når du først baker kan du like godt lage mye og fryse.

5 dl lettmelk
1 pk gjær
3 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
2 stk revne gulrot (jeg brukte noen store!)
2 dl solsikkekjerner
1 dl hvetekli (jeg brukte kruskakli)
6 dl sammalt grov hvete el spelt
8 dl hvetemel el spelt
(baker du med spelt kan det være lurt å tilsette litt appelsinjuice også)

Bland det tørre, og rør det andre inn til du har en fin og smidog deig som slipper bollen. Har du maskin, så elt godt. dekk bakebollen og la den heve minst 30 min. Bak ut 16 like store rundstykker, og la de etterheve under klede. Jo lengre jo bedre syns jeg . 1 time er ikke noe problem for å da blir de veldig lette og luftige. Pensle med litt vann, og strø over litt solsikkefrø.

Stek ca 12 min på 230 grader. Jeg har varmluft, så jeg steker på 225 grader. Avkjøl på rist. veldig god med hvirost på, og en god kopp te ved siden av.

Må forresten anbefale en flott bok å lese i en slik stund.

"La meg synge deg stille sanger" av Linda Olssen. Virkelig en perle!

Fruens forundring er hvor mye kos det kan være i fersk gjærbakst. Lukten, lyden når du deler de og tar en bit av den sprø skorpen. Den gode varme følelsen av å ha spist noe realt etterpå. Brunost, appelsinmarmelade eller salat, ost og skinke er gode følgesvenner.

Kos deg i vinterværet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar