Jeg har fått helt dilla på å lage foccacia, og siden jeg tåler hvetemel så dårlig prøver jeg å unngå det. Jeg baker derfor med spelt, men varierer desto mere ut fra grunnoppskriften. Jeg har bakt den tusen ganger nå så jeg føler meg trygg når jeg eksperimenterer. Når man skal bruke brødet som matpakke, trenger man ikke smør på da det er så mye olje i fra før.
Utgangspunktet for kveldskosen...
Jeg har delt oppskriften med dere før, men gjentar den nå for enkelhetens skyld.
7 dl vann
25 g tørrgjær
3 ss olivenolje
1 ts salt
1 ss sukker
ca 14 dl hvetemel ( ev 9 dl spelt fin og 5 dl sammalt spelt)
Rør alt sammen til en tykk grøtaktig røre (avslutt med å ha 1 ss av olivenoljen) og la det stå ca 1/2 time under plast. Hell røren i en stor langpanne dekket av papir og la den heve minst 1/2 til. Hell olivenolje dryppvis over røren og trykk den godt ned med fingrene. strø med havsalt og rosmarin om ønskelig på toppen. Stek på 200g ca 20 min, og avkjøl på rist.
Smaker godt som det er til supper, salater ol. Delt i rektangler på 10x5 cm passer de godt til matpakke. Fyll de med f eks salat, rød soltørket tomatpesto ost og skinke.
Variasjoner:
1. Bytt ut noe av melet med havregryn, og dropp havsaltet og rosmarin på toppen. Passer godt til matpakkebrød med alle mulig typer pålegg. f.eks hvitost og eple.
2. Fyll foccaciaen med skivede oliven, soltørket tomat eller småtomater. passer godt ved siden av spekemat og gode oster.
3. Knus store fedd med hvitløk i deigen og tilsett "alle mulige" typer urter oppå sammen med havsalt.Veldig godt å spise til supper , gryter, salater, lasagne osv.
4. Riv 2 gulrøtter og ha i deigen. tilsett også 1 ts kardemumme og dropp saltet og urtene på toppen. Strø hele solsikkefrø over. Disse blir knallgode med brunost på!
5. Tilsett en pose frøblanding for salater i deigen og dropp saltet på toppen. Ha heller litt hakkede hasselnøtter på toppen.
Okey, da har du litt og gjøre. Finn frem strikkakofta og dunvesten, og nyt brødet foran bålet. Lykke til med nye spennende matpakker!

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar